Октав Мирбо (1848 - 1917)

 
 

Од Википедија, слободната енциклопедија
бил француски писател, драматург, критичар и памфлетист.

JournalСе смета за многу важен авангарден интелектуалец од крајот на 19-от и почетокот на 20-от век. Во поголемиот дел од својот живот жестоко се застапува за антимилитаристички, антиклерикални и феминистички идеи. Се залагал за укинување на работата на децата, за правото на бесплатно образование, за укинување на смртната казна. Ги застапувал правата на работниците и нивните синдикати.

Најважни дела му се романите Распетие (1886), Опатот Жил (1888), Себастијан Рош (1890),
Градина на мачењето (1899) и Дневникот на една собарка (1900).

[уреди] Литературно творештво

* Le Calvaire (1886).
* L'Abbé Jules (1888).
* Sébastien Roch (1890).
* Dans le ciel (892-1893).
* Les Mauvais bergers (1897).
* Градина на мачењето (Le Jardin des supplices) (1899).
* Дневникот на една собарка (Le Journal d'une femme de chambre) (1900).
* Les affaires sont les affaires
(1903).
* Farces et moralités (1904).
* La 628-E8 (1907).
* Le Foyer (1908).
* Dingo (1913).
* Contes cruels (1990).
* Lettres de l'Inde (1991).
* Combats esthétiques (1993).
* L'Amour de la femme vénale (1994).
* Combats littéraires (2006).
* Correspondance générale (2003-2005-2009).

« Годишнина од раѓањето и смртта на Октав Мирбо »

 
 
Retour à l'Accueil